- Topman Tom Lee van financieel onderzoeksbureau Fundstrat verwacht dat de S&P 500-index tegen 2030 zal zijn gestegen tot boven de 15.000 punten.
- De belangrijkste stuwende factoren zijn volgens hem demografische trends, het uitgavenpatroon van millennials en technologische vooruitgang.
- Lee deelt vier grafieken die laten zien waarom hij zo optimistisch is over de aandelenmarkt.
- Lees ook: De beurs zit in een langzame ‘melt up’, volgens beursstrateeg Ed Yardeni: 3 redenen om hoe dan ook optimistisch te blijven
Topman Tom Lee van financieel onderzoeksbureau Fundstrat wekte vorige maand de nodige verbazing met een zeer optimistische voorspelling: de brede, Amerikaanse S&P 500-index zal tegen 2030 bijna zijn verdriedubbeld.
In de podcast Odd Lots van persbureau Bloomberg, zegt Lee dat hij verwacht dat de S&P 500 tot boven de 15.000 punten zal zijn gestegen aan het eind van dit decennium. Momenteel schommelt de index rond de 5.630 punten.
“Als dit een gewone S&P-cyclus is die de demografische ontwikkelingen volgt, dan zal de S&P tegen het eind van dit decennium mogelijk de grens van de 15.000 punten bereiken. Als je mij vraagt op langere termijn te kijken dan is dat waarschijnlijk waar het naartoe gaat”, zegt Lee.
In het interview zegt Lee dat hij naar een aantal grafieken heeft gekeken die zijn optimistische langetermijnvoorspelling ondersteunen.
Dit zijn vier grafieken die Lee met Business Insider heeft gedeeld en die laten zien waarom hij zo positief is over de ontwikkelingen op de aandelenmarkten.
1. Millennials gaan meer geld uitgeven, wat bedrijfswinsten stuwt
Lee heeft bovenstaande grafiek al een aantal jaar geleden opgesteld, maar zijn stelling is nog altijd hetzelfde. De gemiddelde leeftijd van millennials bedraagt nu ongeveer 31 jaar en de wereldwijd uit 2,5 miljard mensen bestaande groep komt nu in hun beste jaren van tussen de 30 en 50 terecht.
"Dit zal de derde keer worden dat de aandelen in een cyclus terechtkomen met hoge jaarlijkse rendementen. Je had de Roaring Twenties en je had de jaren 50 en vroege jaren 60 en dit is de derde cyclus", zei Lee vorige maand tegen CNBC.
"Al die cycli vielen gelijk met een grote toename van het aantal mensen van tussen de 30 en 50 jaar oud. Met andere woorden: de beste jaren in een mensenleven. En dit keer is dat de generatie van millennials en Gen Z", aldus Lee.
"Het draait hierbij om vraag", zegt de analist. "Als je in je beste jaren bent van tussen de 30 en 50 jaar oud, dan begin je geld te lenen en maak je belangrijke levenskeuzes die de economie stimuleren."
2. Pieken op de aandelenmarkten volgen demografische trends
De aandelenmarkten pieken historisch gezien rond het moment dat de groep mensen van rond de 50 jaar oud piekt, als ze hun pensioen beginnen te naderen en meestal minder geld gaan uitgeven.
Toen de generatie van destijds 50-jarigen piekte in 1930, volgde daarna een hele reeks slechte jaren op de aandelenmarkten. En in 1974, toen de Stille Generatie de piek van 50 jaar had bereikt, volgde ook een uiterst pijnlijke beurscorrectie van zo'n 35 procent die daarna nog jaren aanhield. De 50-jarige piek van de babyboomers was in 1999, een jaar voordat er een aantal hele slechte beursjaren aanbraken.
De gemiddelde millennial zal in 2038 de leeftijd van 50 jaar bereiken, dus er is volgens Lee tussen nu en dan nog heel veel ruimte op de aandelenmarkten om verder te groeien.
3. Technologie zal het wereldwijde tekort aan arbeidskrachten opvangen
Volgens Lee zullen de uitgaven aan technologie enorm toenemen de komende jaren, als de wereld steeds meer te maken krijgt met tekorten aan arbeidskrachten.
"Er liggen met AI enorme mogelijkheden voor Amerikaanse techbedrijven. Kunstmatige intelligentie zal voorzien in digitale arbeid, omdat er een wereldwijd tekort is aan arbeidskrachten. De combinatie van die twee factoren zal denk ik gaan zorgen voor bijna tien jaar van enorme rendementen op aandelen", zegt Lee.
"Ik denk dat er heel veel geld aan Amerikaanse techproducten zal worden besteed, want de wereld komt tegen het einde van dit decennium zo'n 80 miljoen arbeidskrachten tekort", legt de topman van Fundstrat uit. "Dat betekent dat zo'n 3.000 miljard dollar aan salarissen naar Amerikaanse techbedrijven en AI kan gaan."
4. Er zal veel geld naar Amerikaanse techaandelen stromen
Als bedrijven duizenden miljarden aan technologie gaan besteden om het wereldwijde personeelstekort op te vangen, zal de techsector naar schatting de helft van de S&P 500 gaan vormen. Momenteel bestaat de beursindex voor zo'n 30 procent uit techbedrijven.
"Als de winsten van Amerikaanse bedrijven met deze snelheid groeien, zou de P/E multiple [koers-winstverhouding, red.] van de VS omhoog moeten gaan", zegt Lee. "En dat betekent dat er grote kapitaalstromen naar Amerika zullen gaan. Waar anders in de wereld zijn er zulke goeie en belangrijke techbedrijven? Ze bevinden zich vrijwel allemaal in de VS."